تبلیغات
Online User ایران شناسی - خرس قهوه‌ ای
"This weblog of history and spectacular location Iranian cities has occurred"
تاریخ : دوشنبه 30 دی 1392
نویسنده : bahram bayat

نام علمی : Ursus arctos

نام انگلیسی:  Brown Bear  

نام فارسی: خرس قهوه‌ ای

 

 

پراکندگی

 (تركی: آیی) (تركمنی: قونقرآیی) (كردی: وِرج، حش) (مازندرانی: اَش)

 

مشخصات: جثة بسیار بزرگی دارد (خرس قهوه‌ای بزرگ‌ترین گوشت‌خوار ایران است)، گوش‌ها كوچك، گرد و دم نامشخص است. این خرس رنگی متفاوت از قهوه‌ای تیره تا زرد بور دارد. در مناطق غرب ایران، رنگ اكثر خرس‌ها روشن‌تر از مناطق شمالی است. بچه‌ها عموماً قهوه‌ای تیره‌اند و در ناحیه یقه آنها قسمت روشنی مانند خرس سیاه مشاهده می‌شود (خرس قهوه‌ای در دنیا چند زیر گونه دارد كه از میان آنها می‌توان از خرس كودیاك و خرس گریزلی، كه با 780 كیلوگرم بزرگ‌ترین گوشت‌خوار جهان است نام برد.)

اندازه‌ها: سر و تنه 170 تا 250 سانتی‌متر، دم 6 تا 14 سانتی‌متر، ارتفاع 90 تا 110 سانتی‌متر، وزن 100 تا 250 كیلوگرم (جثه خرس ماده بسیار كوچك‌تر از خرس نر است).

زیستگاه: مناطق جنگلی خزر، ارسباران، زاگرس، علفزارهای مرتفع كوهستانی نزدیك جنگل، دره‌های پایین دست جنگل.

پراكندگی: از خراسان شمالی تا آذربایجان، و از آذربایجان تا لرستان، خوزستان و فارس.

پراكنش جهانی:‌ آمریكا، اروپا، آفریقا و آسیا. مانند گرگ و روباه معمولی بیشترین پراكندگی را در بین پستانداران زمینی دارد.

عادات: شبگرد است. در مناطقی كه آرامش كافی داشته باشد، روزها نیز مشاهده می‌شود. به صورت انفرادی زندگی می‌كند، خرس ماده اغلب با بچه‌ها دیده می‌شود. لانه خود را در شیب‌های كوهستانی در بین سنگ‌های بزرگ انباشته شده، سوراخ‌های طبیعی، غارها، و یا در میان ریشه درختان انتخاب می‌كند. در بسیاری اوقات خودش نسبت به حفر لانه اقدام نموده و كف آن را با گیاهان خشك می‌پوشاند. بسیار قوی است. می‌تواند مسافت زیادی را چهار دست و پا با سرعتی متجاوز از 50 كیلومتر بدود. در موقع نزاع و بازی اغلب روی دو پا می‌ایستد. قادر است از درختان كوتاه بالا برود و شناگر ماهری است.

  http://www.irandeserts.com/file/imageSection/F1/e1b910ae-7737-4cb7-9974-b2afd2cff9c4.jpg

                                                       خرس قهوه‌ ای، منطقه قلع تل دزفول

غذا: همه چیزخوار است، رژیم غذایی بستگی به منابع غذایی قابل دسترس دارد. اغلب از مواد گیاهی نظیر میوه‌ها، ریشه، دانه، جوانه، و مواد حیوانی از قبیل حشرات، مهره‌داران بزرگ و كوچك، نوزاد پستانداران بزرگ، ماهی، دام، لاشه حیوانات، و زباله تغذیه می‌كند. در منطقه پالون گردن واقع در البرز مركزی لاشه یك گاو اهلی بالغ كه توسط خرس شكار شده بود، در پارك ملی گلستان قسمتی از لاشه نوزاد چند روزه مرال كه خرس آن را خورده بود و در شمال مسجد سلیمان لاشه چند گوسفند كه توسط خرس كشته شده بودند توسط مؤلف مشاهده و ثبت شد. خرس قهوه‌ای به خوردن عسل نیز علاقه زیادی دارد. در فصل بهار كه گیاهان می‌رویند، مانند علف‌خواران از علف‌های تازه و قارچ تغذیه می‌كند. با استفاده از ناخن‌های بلند و خمیده‌اش، حشرات را از زیر پوست درختان و شكاف سنگ‌ها بیرون می‌كشد، لانه جوندگان را می‌كند و آنها را شكار می‌كند. در اواخر تابستان و پاییز معمولاً خرس‌ها در مناطق پایین‌دست جنگل یا دره‌ها كه میوه‌های وحشی فراوان است، ساكن می‌شوند. آثار شكستگی شاخه‌های درختان میوه و مدفوع خرس‌ها در این مناطق مشاهده می‌شود.

تولیدمثل: جفت‌گیری غالباً در اوایر فصل تابستان شروع می‌شود، در این فصل صدای جیغ مانند خرس‌ها به گوش می‌رسد. نر و ماده یك تا سه هفته با هم زندگی می‌كنند. مدت آبستنی حدود هفت تا هشت ماه است و غالباً در موقع خواب زمستانی یك تا چهار و معمولاً دو نوزاد می‌زاید. نوزادان بسیار كوچك و نارس هستند. وزن آنها حدود 300 تا 600 گرم است. چشم‌ها در یك ماهگی باز می‌شوند. سه تا چهار ماه شیر می‌خورند و تا دو سالگی وابسته به مادر هستند. بچه‌ها پس از ترك مادر به مدت دو تا سه سال با هم زندگی می‌كنند. نرها در چهار سالگی و ماده‌ها در سه سالگی بالغ می‌شوند. خرس ماده معمولاً هر دو تا سه سال یك بار می‌زاید. طول عمر خرس حدود 30 تا 45 سال است.

  http://www.irandeserts.com/file/imageSection/F1/3da038fe-7c36-4403-9dc9-134dbce1954f.jpg

                              خرس قهوه‌ ای، البرز مرکزی

وضعیت فعلی: خرس‌ها به دلیل استفاده از منابع غذایی مختلف، زندگی در مناطق دور از دسترس و صعب‌العبور جنگلی و كوهستانی، شبگرد بودن نداشتن دشمنان طبیعی و خواب زمستانی از جمعیت خوبی برخوردارند و در حال حاضر خطری جدی نسل آنها را تهدید نمی‌كند. در منطقه گلستانك واقع در البرز مركزی در یك روز می‌توان تعدادی خرس قهوه‌ای را مشاهده كرد.




موضوعات مرتبط: حیات وحش ایران , پارک های ملی ایران ,
آخرین مطالب